Climate Survey van Robeco wijst op aanhoudend momentum voor klimaatverandering

Grotere focus op actief aandeelhouderschap en toenemend bewustzijn over biodiversiteit

Robeco heeft voor het tweede jaar op rij de Global Climate Survey gepubliceerd, een diepgravend onderzoek naar de manier waarop beleggers omgaan met de kansen en risico's die de klimaatverandering met zich meebrengt. Het onderzoek is gericht op 300 van de grootste institutionele en wholesale beleggers in Europa, Noord-Amerika en Azië-Pacific, die samen goed zijn voor zo'n USD 23,7 biljoen aan beheerd vermogen.

Uit de Global Climate Survey 2022 van Robeco, uitgevoerd door CoreData Research, blijkt dat beleggers de klimaatverandering zien als een van de belangrijkste ESG-kwesties waar ze mee te maken hebben. Voor driekwart (75%) van de beleggers speelt de klimaatverandering de komende twee jaar een centrale of belangrijke rol in het beleggingsbeleid. Dat is een enorme stijging ten opzichte van de slechts 34% twee jaar geleden. Intussen zijn toezeggingen voor een netto-uitstoot van nul mainstream geworden. Bijna de helft van de beleggers heeft publiekelijk toegezegd de netto-uitstoot van broeikasgassen terug te brengen naar nul in 2050, of werkt op dit moment nog aan zo'n toezegging. In Noord-Amerika heeft slechts 11% van de beleggers een toezegging gedaan voor netto-nul, waarmee ze achterblijven bij hun sectorgenoten in Europa (40%) en Azië-Pacific (31%).

Een opvallende uitkomst van het onderzoek is de toenemende bereidheid onder beleggers om te desinvesteren in olie- en gasbedrijven die gebruikmaken van fossiele brandstoffen, met een verdubbeling van 11% naar 22% in de komende twee jaar.

Een van de belangrijkste bevindingen van de Global Climate Survey van dit jaar is de toegenomen behoefte onder beleggers om te streven naar impact in de echte wereld. Ten eerste is dat zichtbaar in de inzet van thematisch beleggen in duurzaamheidsthema's, zoals hernieuwbare energie of groene technologie. Bijna driekwart (70%) van de beleggers doet op dit moment aan thematisch beleggen, waarbij beleggers uit Europa en Azië-Pacific voorlopen op die in Noord-Amerika. Ten tweede neemt actief aandeelhouderschap (stemmen en engagement) nu in 73% van de gevallen een centrale of belangrijke plaats in het beleggingsbeleid in, waar dat twee jaar geleden nog maar 54% was. Deze trend is het sterkst onder Europese beleggers (van 81% naar 90% in de komende twee jaar), maar zeker ook zichtbaar in Noord-Amerika (van 60% naar 68%) en Azië-Pacific (van 80% naar 82%). Een netto CO2-uitstoot van nul, de wereldwijde afvalstroom verminderen, ontbossing tegengaan en het beschermen van de biodiversiteit worden gezien als de belangrijkste engagementthema's op het gebied van milieu waar beleggers zich de komende twee tot drie jaar op willen richten.

Het bewustzijn van beleggers over biodiversiteit neemt snel toe. Waar twee jaar geleden slechts 19% van de beleggers zei dat biodiversiteit een belangrijke plaats innam in het beleggingsbeleid, is dat percentage nu meer dan verdubbeld naar 41%. De implementatie blijft wel een uitdaging door het gebrek aan onderzoeksgegevens, ratings en informatie van bedrijven over biodiversiteit, zegt 50% van de beleggers. Daarnaast ziet 43% een tekort aan geschikte beleggingsproducten en -strategieën als een obstakel om rekening te houden met biodiversiteit, terwijl 46% een achterblijvende vraag van eindbeleggers als reden noemt.

Lucian Peppelenbos, klimaatstrateeg bij Robeco: “De Climate Survey laat zien hoe institutionele beleggers aankijken tegen sommige van de belangrijkste kwesties rond klimaatverandering, biodiversiteit en stewardship. Hoewel er de nodige onzekerheid heerst rond deze onderwerpen, weten we ook dat we dringend tot actie moeten overgaan. We kunnen het ons simpelweg niet veroorloven om te wachten op perfecte data of perfecte oplossingen. Wij als beleggers moeten onze mouwen opstropen en hard aan het werk gaan, want wij hebben de middelen om geld aan het werk te zetten waar het een verschil kan maken. Als wereldleider in duurzaam beleggen zien we het als onze plicht om onze expertise te delen met anderen. En we hopen met dit onderzoek de beleggingsindustrie te stimuleren om een constructieve rol te spelen in de strijd tegen klimaatverandering en natuurverlies.”

Serge Vanbockryck

Senior PR Consultant, Befirm

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Robeco

Over Robeco

Robeco is een internationale pure-play vermogensbeheerder, opgericht in 1929, met momenteel 17 kantoren wereldwijd. Het hoofdkantoor staat in Rotterdam. Robeco loopt al sinds 1995 voorop in duurzaam beleggen. Dankzij de unieke integratie van duurzaamheidsonderzoek, in combinatie met fundamenteel en kwantitatief onderzoek, heeft het een uitgebreid aanbod actieve beleggingsstrategieën voor zowel institutionele als particuliere beleggers. Deze strategieën beslaan bovendien een groot aantal beleggingscategorieën. Op 31 december 2019 had Robeco een beheerd vermogen van EUR 173 miljard, waarvan EUR 149 miljard met ESG-integratie. Robeco is een dochteronderneming van ORIX Corporation Europe N.V. Ga voor meer informatie naar www.robeco.com.