Robeco introduceert Next Digital Billion Equities fonds

Er is wereldwijd een verschuiving in het aantal internetgebruikers aan de gang, waardoor een trend van meerdere decennia wordt gesmeed die niet alleen een revolutie in de opkomende markten teweeg zal brengen, maar ook vooringenomen ideeën over hoe, waar en door wie nieuwe technologieën worden ontwikkeld, op losse schroeven zal zetten.

Het internet verschuift in zijn gebruik, in zijn snelheid van ontwikkeling, en in waar en door wie nieuwe technologieën worden gecreëerd.

En de verschuiving is van dien aard dat in de zeer nabije toekomst de meerderheid van de wereldwijde internetgebruikers in opkomende markten zal wonen. Wij geloven dat dit zal leiden tot de volgende golf van waardecreatie in de technologie- en internetsector. Deze verschuiving in het internetgebruik wordt duidelijk als we kijken naar het wereldwijde aantal internetgebruikers, en waar de meeste nieuwe internetgebruikers wonen. Begin 2021 waren er wereldwijd ruwweg 4,6 miljard internetgebruikers. Van 2013 tot 2017 kwamen ruwweg 1 miljard van deze gebruikers (meer dan 20% van het huidige totaal) voor het eerst online.

Dit miljard nieuwe internetgebruikers kwam voornamelijk uit een selecte groep van ongeveer 20 landen, waarvan er vele vaak worden aangeduid als "opkomende markten". Deze 20 landen, waaronder demografische grootmachten als China, India, Brazilië, Indonesië, Nigeria en Egypte, vertegenwoordigen een aanzienlijk deel van de wereldeconomie. Samen zijn zij goed voor ruwweg tweederde van de wereldbevolking en iets minder dan de helft van het mondiale BBP, uitgedrukt in koopkrachtpariteit.

Het belangrijkste is echter dat deze zelfde groep dichtbevolkte landen momenteel goed op weg is om nog een miljard nieuwe internetgebruikers te "produceren" – die we het "next digital billion" of NDB noemen – in een periode die in 2017 begon en dit jaar zal eindigen. Deze twee golven van 1 miljard nieuwe internetgebruikers hebben geleid tot het ontstaan van lokale technologische ecosystemen die nu tot volwassenheid komen, en tot het ontstaan van nieuwe producten en diensten die het dagelijks leven van mensen veranderen.

In deze landen nemen smartphones en laptops in hoog tempo de plaats in van de meer traditionele manieren van consumeren en zakendoen, terwijl de toegenomen toegang tot mobiel internet en telecommunicatie-infrastructuur zorgt voor een stapsgewijze groei van de interneteconomieën. Met name mobiel internet fungeert voor deze bevolkingsgroepen als de belangrijkste toegangspoort tot de digitale economie.

Als gevolg daarvan worden elke dag nieuwe bedrijven opgericht in opkomende markten, met een groeiend aanbod van diensten via mobiele toepassingen die innovatieve oplossingen ontwikkelen voor oude problemen. De bedrijven die zich richten op de NDB ontsluiten nieuwe bronnen van economische meerwaarde en creëren vaak markten die voorheen niet bestonden. Het zijn deze baanbrekende bedrijven die volgens ons de komende decennia waarde zullen blijven genereren, waardoor de totale marktkapitalisatie in de technologiesector zal verschuiven naar opkomende markten.

Hieruit leiden wij een aantal kernovertuigingen af waarop ons beleggingsperspectief is gebaseerd:

1. De opkomende markten maken dankzij technologische innovatie een sprong voorwaarts op de traditionele economische ontwikkelingstrajecten

2. Veel opkomende markten hebben nu de 'internetkritieke massa' bereikt om de volgende golf van techbedrijven te ontketenen

3. Er is een seculaire verschuiving in de creatie van technologiekapitalisatie naar opkomende markten

4. Vooringenomen meningen over hoe, waar en door wie nieuwe technologieën worden ontwikkeld, zullen in twijfel worden getrokken

5. Deze trend is multi-decade, multi-thematisch, seculier en structureel

Het fonds in een notedop

Robeco Next Digital Billion Equities is een actief beheerd fonds dat belegt in bedrijven in opkomende markten. De selectie van deze aandelen is gebaseerd op fundamentele analyse. De doelstelling van het fonds is om een beter rendement te behalen dan de index. Het fonds bevordert ESG-kenmerken (d.w.z. milieu, maatschappij en ondernemingsbestuur) in de zin van artikel 8 van de Europese openbaarmakingsverordening inzake duurzame financiering en integreert ESG- en duurzaamheidsrisico's in het beleggingsproces. Daarnaast hanteert het fonds een uitsluitingslijst op basis van controversieel gedrag, producten (waaronder controversiële wapens, tabak, palmolie en fossiele brandstoffen) en landen, naast proxy voting en engagement. Het fonds selecteert bedrijven met een hoog groeipotentieel die zich richten op het vorige en volgende miljard internetgebruikers door de toegang tot technologie te verbeteren en te innoveren met digitale oplossingen in lokale gemeenschappen. Het fonds wordt beheerd door Michiel van Voorst, CFA, en Bryan Satterly.

Voor meer informatie, interviews of om het witboek over het NDB-fonds te ontvangen, kunt u contact opnemen met de onderstaande nummers.

Serge Vanbockryck

Senior PR Consultant, Befirm

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Robeco

Over Robeco

Robeco is een internationale pure-play vermogensbeheerder, opgericht in 1929, met momenteel 17 kantoren wereldwijd. Het hoofdkantoor staat in Rotterdam. Robeco loopt al sinds 1995 voorop in duurzaam beleggen. Dankzij de unieke integratie van duurzaamheidsonderzoek, in combinatie met fundamenteel en kwantitatief onderzoek, heeft het een uitgebreid aanbod actieve beleggingsstrategieën voor zowel institutionele als particuliere beleggers. Deze strategieën beslaan bovendien een groot aantal beleggingscategorieën. Op 31 december 2019 had Robeco een beheerd vermogen van EUR 173 miljard, waarvan EUR 149 miljard met ESG-integratie. Robeco is een dochteronderneming van ORIX Corporation Europe N.V. Ga voor meer informatie naar www.robeco.com.