Robeco maakt tussentijdse doelstellingen bekend voor 2025 en 2030 op weg naar net zero-uitstoot in 2050

Robeco maakt zijn tussentijdse doelstellingen en strategie bekend om in 2050 een netto-uitstoot van nul te bereiken

Robeco streeft ernaar zijn beleggingen 30% koolstofvrij te maken in 2025 en 50% in 2030. Met een traject van ongeveer 7% decarbonisatie per jaar zal Robeco de komende jaren waarschijnlijk sneller bewegen dan de wereldeconomie. Robeco hanteert dezelfde normen als anderen en past de doelstelling om in 2050 netto nul te bereiken ook toe op zijn eigen activiteiten. Robeco streeft naar een vermindering van de operationele emissies met 35% in 2025 en 50% in 2030. Dit omvat alle emissies die samenhangen met zakenreizen, elektriciteit, verwarming en andere bedrijfsactiviteiten.

Robeco zal de transitie versnellen door te beleggen in bedrijven waarvan Robeco denkt dat ze zullen floreren in de transitie en door de dialoog aan te gaan met bedrijven die niet snel genoeg gaan. Dit betekent dat Robeco zijn activiteiten op het gebied van actief aandeelhouderschap zal intensiveren met stemmen en betrokkenheid bij de 200 grootste uitstoters in zijn beleggingsuniversum en zich zal richten op het aangaan van een dialoog over klimaatverandering met 55 bedrijven die verantwoordelijk zijn voor 20% van de uitstoot van de portefeuille. Daarnaast zal Robeco zijn dialoog met emittenten van staatsobligaties intensiveren en samen met andere beleggers oproepen tot klimaatactie door landen, aangezien overheden een cruciale rol spelen in de overgang naar net zero.

Verder zal Robeco klimaatgericht beleggen bevorderen door actief bij te dragen aan gunstige marktstandaarden en beleid. Om net zero-beleggen te versnellen, heeft Robeco zijn fondsenaanbod geïnnoveerd en zal het dit blijven doen om koolstofarme strategieën aan te bieden die naar verwachting in 2050 of eerder net zero zullen zijn. Dit omvat SDG-, Green Bond- en Parijs-afgestemde vastrentende en aandelenstrategieën.

Beschikbaar is de routekaart van het bedrijf naar een netto-uitstoot van nul in 2050, 'Navigating the climate transition' - een verbintenis en een diepgaand plan dat minstens om de vijf jaar zal worden bijgewerkt.

Victor Verberk, CIO Fixed Income and Sustainability bij Robeco: "Onze visie is dat het veiligstellen van economische, ecologische en sociale activa een voorwaarde is voor een gezonde economie en het genereren van aantrekkelijke rendementen in de toekomst. In samenwerking met onze klanten wil Robeco een leidende rol spelen in het bijdragen aan een netto nul-economie, het creëren van betere en voor risico gecorrigeerde rendementen op de lange termijn, en zorg dragen voor de wereld waarin we leven. De koolstofarme transitie is niet alleen een morele imperatief, maar ook de belangrijkste beleggingskans van onze generatie."

Lucian Peppelenbos, Climate Strategist bij Robeco: "Het grootste risico van klimaatverandering is passiviteit. Een probleem van deze omvang kunnen we echter niet in ons eentje oplossen. Wat we wel kunnen doen is een duidelijk voorbeeld stellen, samenwerken en anderen aanmoedigen om ons voorbeeld te volgen. Onze rol als investeerders is de overgang te financieren en ons hefboomeffect als aandeelhouders en obligatiehouders te gebruiken om die overgang te versnellen. Een netto-nul-economie kan alleen worden bereikt als we allemaal samenwerken en iedereen zijn steentje bijdraagt: investeerders, handel en industrie, regeringen en consumenten. Laten we dus elke gelegenheid aangrijpen om nu in actie te komen."

Serge Vanbockryck

Senior PR Consultant, Befirm

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Robeco

Over Robeco

Robeco is een internationale pure-play vermogensbeheerder, opgericht in 1929, met momenteel 17 kantoren wereldwijd. Het hoofdkantoor staat in Rotterdam. Robeco loopt al sinds 1995 voorop in duurzaam beleggen. Dankzij de unieke integratie van duurzaamheidsonderzoek, in combinatie met fundamenteel en kwantitatief onderzoek, heeft het een uitgebreid aanbod actieve beleggingsstrategieën voor zowel institutionele als particuliere beleggers. Deze strategieën beslaan bovendien een groot aantal beleggingscategorieën. Op 31 december 2019 had Robeco een beheerd vermogen van EUR 173 miljard, waarvan EUR 149 miljard met ESG-integratie. Robeco is een dochteronderneming van ORIX Corporation Europe N.V. Ga voor meer informatie naar www.robeco.com.